Seleniul: origine, proprietăți, beneficii și mod de administrare

Seleniul: origine, proprietăți, beneficii și mod de administrare

  |  

Seleniul este un compus esențial în organism, pentru că este implicat în multe reacții metabolice. Un puternic antioxidant, seleniul susține, printre altele, sistemul imunitar și pe cel cardiac și este utilizat pentru detoxifierea organismului. Iată mai jos care sunt proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale seleniului, ce înseamnă doza zilnică recomandată și care sunt cele mai importante surse din care poți obține acest oligoelement.

Cuprins:

Ce este seleniul. Originea seleniului

Dacă te întrebi ce este seleniul, trebuie să știi că acesta a fost descoperit în 1817 de chimistul suedez Jöns Jacob Berzelius și de asistentul său Johann Gottlieb Gahn. Ei au identificat seleniul prin asociere cu un alt element chimic descoperit cu două decenii mai devreme: telurul. Acesta din urmă își primise numele de la zeița romană a Pământului, Tellus. Berzelius a presupus că seleniul a fost întotdeauna asociat cu telurul, așa cum sunt Pământul și Luna, și a ales termenul „seleniu” în onoarea zeiței grecești a Lunii, Selena.

În 1869, seleniul a fost inclus în tabelul lui Mendeleev, care enumeră și clasifică diferitele elemente chimice în funcție de proprietățile lor. Fiecare element chimic este listat cu un simbol chimic și un număr atomic diferit. Seleniul este simbolizat de literele “Se” și are numărul 34 în tabelul periodic al elementelor.

Cercetările ulterioare au stabilit că seleniul poate fi clasificat ca oligoelement, adică un element esențial pentru buna funcționare a organismului.

Seleniul este considerat de chimiști a fi un metaloid moale, ce poate apărea sub diferite forme în funcție de mediul în care se găsește, fie ca mici aglomerate de culoare gri-negru, fie ca pulbere roșie. Seleniul este prezent peste tot în scoarța terestră, dar distribuția sa nu este uniformă pe tot globul. De exemplu, Europa se numără printre regiunile sărace în seleniu. În țesuturile animale și umane, seleniul se găsește în principal sub formă de selenometionină, o combinație de seleniu și metionina. 

Proprietățile și funcțiile seleniului

Seleniul este un component a mai mult de două duzini de selenoproteine ​​care joacă roluri esențiale în funcția de reproducere, metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN-ului și protecția împotriva radicalilor liberi și infecțiilor. Un oligoelement cu proprietăți antioxidante, seleniul protejează organismul de radicalii liberi produși în timpul procesului de oxidare și care accelerează procesul de îmbătrânire. 

Seleniul permite organismului să producă glutation-peroxidaza, o enzimă care participă împreună cu vitamina E în lupta împotriva radicalilor liberi. 

Seleniul susține glanda tiroidă, sistemul imunitar și pe cel cardiovascular, un deficit putând conduce la probleme grave ale inimii. 

Corpul uman nu sintetizează seleniul, dar are nevoie de o foarte mică doză zilnică pentru a funcționa corect. Seleniul poate fi obținut din alimentație și cu ajutorul suplimentelor cu seleniu.

Beneficiile seleniului

seleniu administrare

Seleniul a fost studiat pe scară largă pentru numeroasele sale beneficii, cele mai recente cercetări având în vedere stabilirea efectelor de prevenire a anumitor tipuri de cancer, de exemplu, cel de prostată, digestiv. Printre beneficiile deja cunoscute ale seleniului se numără cele prezentate mai jos.

Seleniul este un antioxidant natural și susține sistemul imunitar

Cel mai cunoscut rol al seleniului este cel de antioxidant. Seleniul susține lupta împotriva radicalilor liberi, în special prin participarea la metabolismul glutation peroxidazei. Pentru acest rol antioxidant, seleniul acționează în sinergie în principal cu vitamina E, dar si cu vitaminele C și A.

Seleniul acționează ca un modulator al răspunsurilor imune, în special cele antivirale și antiinflamatorii.

Seleniul elimină metalele grele din organism

Având un puternic rol detoxifiant, seleniul ajută la eliminarea din organism a metalelor grele, de exemplu, mercurul, arsenicul și plumbul.

Seleniul susține sănătatea inimii

Seleniul ajută la reglarea ritmului cardiac și poate preveni afecțiunile cardiace. Carența de seleniu poate cauza cardiomiopatie severă, ce poate fi fatală. 

Seleniu menține sănătatea părului și a pielii

Seleniul are un rol benefic asupra calității pielii, părului și unghiilor. Seleniul poate reda strălucirea părului și unghiilor, întărindu-le, și sănătatea pielii.

Disulfura de seleniu, o sare compusă din sulf și seleniu, are proprietăți antifungice, fiind benefică pentru anumite patologii ale pielii.

Seleniu pentru tiroidă

Seleniu pentru tiroidă este un nutrient esențial. Seleniul este implicat în metabolismul hormonal, pein activarea hormonilor tiroidieni (T3), 

Seleniul susține funcția reproducătoare masculină

Seleniul joacă un rol în fertilitatea masculină, favorizând spermatogeneza.

Alimente bogate în seleniu

Există multe alimente bogate în seleniu, de exemplu, carne, legume și cereale. Totuși, nivelul de seleniu din alimente depinde mult de solurile în care sunt cultivate plantele. De asemenea, nivelul de seleniu din produsele animale depinde de hrana acestora. Printre alimentele care conțin cele mai mari concentrații de seleniu se numără nucile braziliene - una singură asigură doza zilnică recomandată -, peștele, precum tonul, heringul, sardinele, codul, somonul, și fructele de mare. 

Seleniul se mai găsește în cantități semnificative în:

  • Măruntaie de pasăre, de exemplu, curcan, rață și pui
  • Carne de porc
  • Carne de miel
  • Carne de vită
  • Ciuperci crude și uscate, de exemplu, shiitake
  • Roșii
  • Varză roșie crudă
  • Ceapă crudă
  • Broccoli gătit
  • Alte nuci coapte, de exemplu, arahide
  • Ouă
  • Pâine integrală
  • Germeni de grâu
  • Fulgi de ovăz
  • Drojdie de bere

 

În general, o dietă echilibrată ar trebui să acopere nevoile organismului în ceea ce privește seleniul, dar aportul poate fi completat, la nevoie, de suplimente alimentare

Suplimente alimentare cu seleniu

pastile pe baza de seleniu

În general, suplimentele alimentare cu seleniu sunt recomandate pentru suport imunitar, pentru a susține sănătatea sistemului cardiac și pentru a păstra frumusețea părului și a pielii. De exemplu, pentru a menține sănătatea pielii și a firelor de păr, seleniul poate fi combinat cu vitamine B și zinc. Acesta din urmă și seleniul au o acțiune sinergică în organism, cu un efect antioxidant optim.

De asemenea, suplimentele cu seleniu pot fi indicate pentru întărirea sistemului imunitar și combaterea stresului oxidativ.

Suplimentele cu seleniu pot fi contraindicate la persoanele cu tiroidă mărită, femeile însărcinate, cele care alăptează și la copii. În general, este recomandat să se ceară sfatul medicului în aceste cazuri, precum și legat de dozajul zilnic. 

Doza maximă de seleniu

Pentru că seleniul este necesar pentru organism în doze mici, trebuie să se țină cont de recomandările specialiștilor. Un aport zilnic de referință pentru seleniu a fost stabilit prin Regulamentul nr. 1169/ 2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011. Valoarea nutrițională de referință (VNR) - doza maximă de seleniu - este de 55 de micrograme (µg) pe zi în cazul adulților.

Excesul de seleniu

seleniu reactii adverse

Nivelul de seleniu din organism se măsoară prin diferite tehnici, de exemplu, analiza sângelui și a părului. Unele studii au arătat că evaluarea unghiilor subiecților ar fi o metodă mai fiabilă pentru evaluarea nivelului de seleniu în organism pe termen lung.

Intoxicație cu seleniu simptome

Printre efectele adverse ale consumului în exces de seleniu se numără selenoza, o boală provocată de excesul în organism al acestui oligoelement. Printre simptomele intoxicației cu seleniu se numără oboseala cronică, uscăciunea gravă a pielii și căderea părului. În plus, pacienții intoxicați cu seleniu au o respirație caracteristică, cu miros de usturoi, și au de obicei probleme digestive și tulburări ale funcției motrice. 

Lipsa de seleniu simptome

Aportul de seleniu trebuie să fie controlat, pentru că acest oligoelement poate fi toxic administrat în exces, dar și deficitul are consecințe grave asupra organismului. Printre lipsă de seleniu simptome se numără:

  • o scădere a funcțiilor sistemului imunitar
  • afecțiuni ale inimii, ca aritmia cardiacă
  • anemie
  • tulburări tiroidiene
  • oboseală intensă
  • pierderea forței musculare
  • tulburări hepatice

 

Negestionată corespunzător, carența de seleniu poate cauza maladia Keshan, o boală cardiacă ce poate conduce la deces.

În principiu, deficitul de seleniu apare mai ales:

  • la persoanele ale căror principale alimente provin din zone cu sol sărac în acest element;
  • la persoanele care au alimentație parenterală nefortificată cu seleniu, pentru perioade prelungite;
  • la persoanele cu boli intestinale grave, cum ar fi boala Crohn
  • la persoane care fac dializă
  • la persoane diagnosticate cu SIDA
  • la consumatorii de alcool în exces
  • la fumători

Interacțiuni cu alți compuși

Excesul de fibre alimentare, de fosfor și metale grele, ca mercurul, care se găsește și în pește oceanic, poate să împiedice asimilarea seleniului. 

În concluzie, seleniul este un oligoelement, stocat în organism în ficat și rinichi, esențial pentru buna funcționare a organismului. Seleniul nu este produs de organism, astfel încât trebuie să fie furnizat zilnic prin dietă și, la nevoie, prin suplimente alimentare, ținându-se cont să nu fie depășită doza maximă recomandată.

 

Sursa foto: Freepik

Resurse:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A32011R1169

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/#:~:text=Selenium%20is%20a%20component%20of,inflammation%20and%20other%20health%20problems.

https://www.drugs.com/mtm/selenium.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842

Lasa un comentariu