Rutinele bune ale Irinei Fetecău, jucătoare profesionistă de tenis

Rutinele bune ale Irinei Fetecău, jucătoare profesionistă de tenis

  |  

Am avut curiozitatea să aflăm de la Irina Fetecău, jucătoare profesionistă de tenis situată pe locul 247 WTA, care sunt rutinele sale bune, cum are grijă de articulațiile sale, dar și ce suplimente alimentare i-au fost recomandate de medicul specialist. 


Irina, ai 25 de ani și ai pus prima oară mâna pe rachetă acum 20. Cum te-ai prezenta Irinei-copil, de 5 ani, dacă ați fi puse față în față?

Irina Fetecău: Aș încuraja-o pe Irina-copil să pășească cu curaj pe terenul de tenis și să se simtă cât mai bine, să zâmbească des și să se bucure de acest joc. Pentru că această bucurie de a juca mi-a rămas neschimbată în cei 20 de ani (aproape 21 în curând!) petrecuți pe teren, indiferent de greutățile și de obstacolele pe care le-am întâlnit în drumul spre performanță. I-aș mai spune acelui copil că și dacă vor mai apărea momente grele, să nu se oprească, ci să dea tot ce are mai bun, mereu, pentru că eforturile îi vor fi răsplătite. Ca sportiv ajuns la maturitate, pot spune că am avut o viață specială, frumoasă, palpitantă, care mi-a oferit până acum numeroase amintiri de neprețuit și încununări incredibile ale muncii mele din acești 20 de ani. Nu mi-aș schimba cariera nici într-o altă viață. Tenisul face parte din ADN-ul meu și sunt nerăbdătoare să văd ce îmi rezervă viitorul în acest sport. 


Acum, că ne cunoaștem mai bine, trecem la subiectul care pe noi ne face foarte curioși: "articulațiile unui sportiv de performanță".  Știm că te antrenezi zilnic la sală și cu siguranță antrenamentul include și multă forță. Dar cum ai grijă de articulațiile tale? Ai o rutină anume pentru mobilitate și flexibilitate?

Irina Fetecău: Da, am o rutină specială, care include mai multe etape, în funcție de fiecare perioadă din zi. De exemplu, de dimineață încep cu o sesiune de yoga de 20-30 de minute (ce combină stretching-ul cu forța), pentru a-mi “trezi” articulațiile și a le pregăti pentru antrenamentele ce urmează. Continui apoi cu o încălzire bună la terenul de tenis, de aproximativ 20-25 de minute, care pune accent atât pe dezvoltarea mobilității, cât și pe pregătirea articulațiilor pentru un efort intens și de durată. După antrenament, mai am o sesiune de stretching, de aproximativ 20 de minute, care să mă ajute să ies treptat din intensitatea efortului și să ma relaxeze muscular. Și antrenamentul de pregătire fizică la sală de după-amiază include mereu exerciții pentru flexibilitate și mobilitate, pentru că acesta a reprezentat un capitol “deficitar” pentru mine în trecut și știu că trebuie să muncesc constant în acest sens.

Precizez că iau și suplimente alimentare specifice care să mă ajute să îmi protejez articulațiile, sportul de performanță fiind extrem de solicitant. Build-Your-Joints din gama Good Routine® îmi este alături în fiecare zi. ☺


Supliment articulatii Build-Your-Joints

Când vine vorba de încălțăminte (chiar și cea de zi cu zi), cât de importantă este pentru articulațiile picioarelor și ce sfaturi ai avea chiar și pentru o persoană care nu practică sport?

Irina Fetecău: Încălțămintea este foarte importantă pentru sănătatea pe termen lung a articulațiilor, am învățat asta pe propria piele. Atunci când facem mișcare, este important să purtăm adidași corespunzători sportului pe care îl practicăm (în prezent există modele adaptate pentru toate sporturile), nu este deloc ideal să avem un model “universal”. De ce spun asta? Talpa adidasului are un rol important în preluarea șocurilor din timpul mișcărilor și, astfel, scade riscul accidentărilor. De asemenea, am învățat că nici în viața de zi cu zi nu trebuie să fim neglijenți cu încălțămintea pe care o purtăm: o talpă prea subțire (ca cea a balerinilor, de pildă) nu protejează deloc gleznele și orice mic “șoc” din timpul mersului va fi preluat de articulație; un număr prea mic la pantof poate reduce mobilitatea degetelor de la picioare; tocurile purtate frecvent pot accelera apariția monturilor, iar lista poate continua cu numeroase exemple. Ceea ce vreau să evidențiez este că încălțămintea ne influențează articulațiile mai mult decat ne dăm seama.

Revenind "pe teren", cât de importantă este încălzirea dinainte de meci și care este rutina de pregătire, pe scurt?

Irina Fetecău: Încălzirea de dinainte de meci este extrem de importantă pentru a performa la maximum și pentru a diminua riscul de accidentări. Păstrez acea sesiune de yoga de 20 de minute de dimineață, pentru a-mi începe ziua plină de energie. Continui cu 30 de minute de exerciții dinamice de încălzire la sală, iar apoi am 30 de minute de joc cu o parteneră sau cu antrenorul meu, unde pregătim exact ce am de facut la meci. Las o mică pauză până la meci, pentru a mă liniști și discuta ultimele detalii tactice cu antrenorul. Chiar înainte de meci mai am o sesiune de aproximativ 15 minute la sală, pentru a reactiva musculatura și a intra cât mai “energică” la meci. 


Ne bucurăm tare mult că ești fan al suplimentelor Good Routine și că te ajută în rutina de antrenament. Spune-ne care este rutina ta zilnică alimentară (în mare) și ce suplimente iei. Ți-au fost recomandate de medic?

Irina Fetecău: Nu am o dietă specială, dar respect câteva reguli riguroase. Printre ele se numără: începutul de zi cu un mic-dejun bogat în proteine și grăsimi bune (cu ouă, avocado, hummus, brânză și/sau legume); cât mai puține gustări pe timpul zilei, cu accent doar pe mesele principale; servirea cinei nu mai târziu de ora 19:00; fără sucuri și cât mai puține dulciuri (încerc să-mi păcălesc pofta de desert cu câteva cubulețe de ciocolată neagră).

Referitor la suplimente, iau în fiecare zi aminoacizi, omega-3, magneziu, dar și un complex de vitamine. De la Good Routine® am introdus treptat mai multe suplimente în rutina zilnică, dar aș vrea să scot în evidență kit-ul Suporter, care mi-a fost de mare ajutor. În acesta se găsește și Build-Your-Joints, care este absolut esențial pentru sportivii de performanță, întrucât contribuie la protejarea articulațiilor, suprasolicitate în activitatea noastră. Toate suplimentele au fost recomandate de medicul meu, pe baza unor analize amănunțite realizate anterior.  

 

În final, dacă ai putea afișa un mesaj pe toate spațiile publicitare din România, pentru o zi, care să îndemne oamenii la o rutină mai bună, un stil de viață mai sănătos, care ar fi acel mesaj?

 

Lasa un comentariu